Pääkirjoitus: Luonnosta ja tasa-arvosta

– Aina vaan te siellä nuorisotyössä niistä tasa-arvoasioista. Ja että luonto ja ympäristö.
– Kiitos palautteesta, niin juuri. Näitä asioitahan me pidämme esillä. Ja enemmänkin voisi pitää.
Miksi? Siksi, että ns. hengellisestä heräämisestä pitäisi seurata juuri niistä asioista huolehtimista, joissa vääryys rehottaa ja luomakunta lähimmäisineen voi huonosti. Joidenkin mielestä todellisesta herätyksestä kuuluisi seurata 1800-luvun maailmakuva, siistit vaatteet, uudistusten vastustaminen ja toisten synneistä puhuminen. Tämä on minusta outoa. Ei käy laatuun.
Tasa-arvosta pitää tietenkin puhua niin kauan kun ihmiset kärsivät epätasa-arvon vuoksi, ja niin kauan kun sitä havaitaan yhteiskunnan ja kirkon rakenteissa. Puheen toivotaan johtavan sitten tekoihin. Mitä tasa-arvoisempi maailma, sitä vähemmän on katkeruutta ja tarvetta lähteä sotajalalle. Raamattu on kirjoitettu aikana jolloin tasa-arvoa ei oltu keksittykään, mutta ajatus siitä että kerran vielä Kristuksen lunastamina herrat ja orjat ovat saman arvoisia, siis taivaassa, oli monien kärsivien ainoa toivo.
Luonnosta ja ympäristöstä on puhuttu Raamatussa ja Siionin virsissä paljon, ja syystä. 200 000 vuotta ihmisen elossapysyminen on ollut vain luonnosta kiinni. Sen kanssa on pitänyt pärjätä joka päivä. Ja nyt aivan viimeisimpien vuosikymmenten aikana me rikkaat kaupunkilaiset olemme alkaneet luulla, että vesi tulee hanasta ja ruoka kaupasta. Samaan aikaan olemme saaneet valtavasti hälyttävää tietoa itse aiheuttamastamme luonnon pahoinvoinnista. Totta on kuitenkin, että emme vedä henkäystäkään jos yhteyttäviä kasveja ei ole. Ja jos eläimet häviävät, häviää myös ihminen. Olemme itse osa luontoa ja luomakuntaa, emme sen yläpuolella. Meille annettiin käsky viljellä ja varjella, mutta se varjeleminen on päässyt kohtalokkaasti unohtumaan. Nyt jos koskaan on aika veisata luontovirsiä ja pitää ympäristöpuheita.
Jumalan hommiin kuuluu hoidella taivaalliset asiat, iankaikkisuudet ja nämä tämmöiset. Me ihmiset ollaan niissä huonoja. Siksi juuri meidän hommaksi on annettu katsella ympärillemme täällä, tällä planeetalla ja tässä ajassa, ja yrittää tehdä hyvää. Pelastus tulee Jumalalta, ruoka luonnosta, ja tasa-arvo toinen toisiltamme.
Mika Nuorva, päätoimittaja
Nuori Yty -lehti 2/2018
Ps. Uusimmassa Yty-lehden numerossa julkaistaan uusi palsta Minun luontoni, jossa nuoret kirjoittavat ajatuksiaan luonnosta. Juttusarjan aloittaa komeasti 15-vuotias Tua Kaartinen Espoosta.