Pääkirjoitus 2/2015

Rippikoulun jälkeen yläasteikäisenä olin kotiseurakuntani nuorisotyön suurkuluttaja. Osallistuin kaikkeen seurakunnan nuorisotyön järjestämään toimintaan; leireille, retkille, saunailtoihin ja nuorten musiikkitouhuihin. Totetutimme näytelmiä ja konsertteja. Tutustuin kymmeniin uusiin nuoriin, työntekijöistä tuli esikuviania, ystäviäni ja lopulta kollegoitani. Yhdessä kyselimme, epäilimme ja kurkotimme tulevaisuuteen. Ympärillämme oli tilaa hengittää, jokainen sai uskoa tai olla uskomatta miten halusi, ketään ei katsottu pahalla, ketään ei laitettu pois.

Vuosia myöhemmin olen ymmärtänyt, miten suuri merkitys elämälleni on ollut sillä, miten minut on rakastettu kirkon toimintaan mukaan, että aikuisenakin pidän yhteyttä yllä.

Kielteiset kokemukset, vaatimukset, syyllistäminen ja torjuminen tuottavat usein sellaisia arpia sielulle, etteivät ne unohdu koskaan. Ihmisten tekemässä uskossa olisi oltava pyhä, pitäisi onnistua ja olla ehyt. Rikkimenneet, epäilijät ja keskeneräiset eivät kelpaa. Mutta sellainen ei onneksi ollut minun nuoruuteni seurakunta ja kirkko.

Toukokuussa Herättäjä-Yhdistyksen nuorisotyö siirtyi Nuori Yty -nimen alle. Nettisivut laitettiin uusiksi, toimintaa kuvaavat sloganit otettiin käyttöön ja Nuori Yty -lehden taittaja Viljami Kukkonen suunnitteli uuden Nuori Yty -ilmeen. ”Nuorisotyön iskulauseet -Sinä riität, sinä kelpaat, sinä et ole yksin, on vahva kannanotto ihmiselon moninaisuutta hyväksyvän asenteen ja huolenpidon puolesta. Halusin uuteen ilmeeseen jollain tapaa tätä samaa hyväksynnän ja huolenpidon henkeä. Ilokseni logoa luonnostellessa siitä piirtyi pian muoto, jossa YTY-sanan Y-kirjaimet kannattelevat keskelle jäävää T-kirjainta”, kirjoitti Viljami ilme-esityksensä saatesanoissa.

Olen ihaillen katsellut Aholansaaressa ja muissa nuorten tapahtumissa, nuorten tapaa kohdata toisensa. Toista ei jätetä yksin, toisella lailla ajattelevaa ei syrjitä, vaan hänen ajatuksiaan kuunnellaan.  Uusi Nuori Yty kuluu käytössä, se kolhiintuu ja saa vuosien myötä uusia muotoja, mutta toivon, että iskulauseisiin aukikirjoitettu perusajatus säilyy.

Antti Rintala

Päätoimittaja