Pääkirjoitus 1/2017: Hei älä koskaan ikinä muutu.

Paitsi että muutu vaan.

Mikä on sellainen mukava muisto lapsuudesta, johon palaat mielelläsi kun tulevaisuus meinaa jännittää? Usein, etenkin pahoina päivinä, minä kaipaan Legoja. Tai oikeastaan sitä, miten lauantaina sai uppoutua rakentelemaan rauhassa – pyjama edelleen päällä – vaikka iltaan asti. Kavereiden kanssa toimme joskus legot samaan läjään ja teimme valtavia rakennelmia. Se oli parasta. Suurin haaveeni oli muuttaa kavereiden kanssa lopuksi ikää Legolandiin.
Sitten kaikki alkoikin muuttua. En vain minä finnieni myötä, vaan koko maailma ympärillä. Ritari Ässän (kuka muistaa?) ihmevarusteista tuli totta. Kylmä sota ei onneksi kuumentunut ydinsodaksi, vaikka sitä pelättiin. Maailma avautui ja tieto alkoi kulkea. Nyt autot ajavat itsekseen ja jääkaapit lähettävät roskapostia. Kymmenen vuoden päästä nämä asiat tuntuvat varmaan vintagelta.
Kaikenlainen muutos meinaa jännittää, koska se tekee elämästä epävarmaa. Sopeutuminen uusiin asioihin sitä paitsi on sitä työläämpää, mitä vanhemmaksi tulee. Maailmanlaajuisesti joudumme tänä vuonna työstämään muutoksia esimerkiksi ilmastossa, sananvapaudessa ja demokratiassa. Kirkossa monet ovat paniikissa siksi että toisten rakkaudelle mennään toivottamaan ihan virallisesti onnea ja siunausta. Jopa Siionin virret uudistuvat, mutta eivät nekään ilman muutosvastarintaa.
Rakentava kriittisyys on tietenkin tarpeellista, ja muutos on johtaa aina johonkin uuteen. Sehän voi lopulta olla myös hyvää, jopa erinomaista. Tarvitaan rohkeutta ja kärsivällisyyttä. Pessimisti ei pety, mutta ei myöskään saa muita hyvän puolelle.
Nuori Yty -lehti viettää tänä vuona kolmekymppisiä, ja kädessäsi on tämän juhlavuoden ensimmäinen lehti. Muutoksia on Ytyynkin tullut vuosien varrella, ja on tulossa edelleen. Olen ollut Herättäjä-Yhdistyksen nuorisosihteerinä yli 12 vuotta, ja tämä on silti ensimmäinen Yty-lehti jota olen toimittamassa. Se on ollut työssäni suuri muutos, ja myös jännittävä. Onneksi tätäkään ei tarvitse tehdä yksin ja omista legoista, vaan varsinaisina rakentajina on lahjakas ja taitava nuoriso.
Toivon tämän lehden olevan utelias tarkastelemaan ympäröivää maailmaa, samalla edustaen kristinuskon ja körttiläisyyden pysyvää viestiä toivosta, armosta, vapaudesta ja lähimmäisenrakkaudesta.
Jumala ei muutu, mutta ihmisen käsitys Jumalasta voi muuttua sen mukaan, kuinka toiset häntä kohtelevat. Sinä ja minä ja me kaikki voimme vaikuttaa siihen, muuttuuko se armolliseen vai ankaraan suuntaan.
Mika Nuorva
päätoimittaja
Julkaistu Nuori Yty -lehdessä 1/2017. Lehden voi tilata TÄÄLTÄ.