Pääkirjoitus 1/2015: Ole silti siinä vierelläni

Antti Rintala, nuorisosihteeri, Nuori Yty -lehden päätoimittaja

Äänet kaikuvat kaakeliseinistä ja meteli käy korviin. Vanhemmat kieltävät lapsiaan räiskimästä vettä toisten päälle tai hyppimästä altaan reunalta. Kaikki ohjeet eivät mene perille ja välillä uimavalvoja joutuu puuttumaan peliin. Ymmärrän palautteen ja koetan antaa lapsilleni selkeämmät ohjeet. Uimahallin lastenaltaan tunnelma on kaoottinen hiihtolomaviikon lauantaina. Miksi tulimme tänne juuri tänään, toisaalta lasten mielestä juuri nyt on hyvä olla täällä. Huomaan miettiväni, kuinka osaisin kasvattaa lapsiani niin, että he osaisivat käyttäytyä, tehdä itsenäisiä päätöksiä ja huomioida toiset ihmiset nyt ja tulevaisuudessa. Enhän voi tehdä kaikkea heidän puolestaan, en huolehtia liikaa, en voi syötää heille omia ajatuksiani, enkä tehdä heidän elämästään liikaa itseni näköistä.
Tulevana kesänä moni nuori  lähtee ensimäistä kertaa pois kotoaan rippileirille. Se on vaikea paikka, niin nuorelle,kuin heidän vanhemmilleenkin. Moni nuori ottaa ensimmäisen askeleen omaan elämään. Leirillä onkin yhtäkkiä kymmeniä uusia ihmisiä, uudet tavat ja uudet säännöt. Jokainen joutuu miettimään itsensä lisäksi toisia, kuinka otan huomioon muut, kuinka kaikilla olisi täällä hyvä olla.
Meidän kasvattajien tehtävä on antaa ohjausta ja rajoja, ymmärrystä ja anteeksiantoa. Sitä, että  saan kaatua ja nousta uudelleen, kaikkia virheitäni ei muistella. Sitä sinäkin tulevan kesän rippikoululainen varmasti toivot, että sinusta pidettäisiin huolta jasinua rakastettaisiin.
Toivon, että rippikoulu voisi olla paikka oman itsensä löytämiseen. Toivon, että voisit olla siellä oma itsesi. Toivon, että ympärilläsi on ihmisiä, joille olet tärkeä ja jotka välittävät sinusta.
Tilanne uima-altaalla on rauhoittunut. Altaan reunalla eräs lapsi opettelee äitinsä kanssa uimaan. Juuri, kun äiti yrittää kannatella pinnalla pärskivää lastaan, kuulen pienen uimarin sanovan: Äiti, älä pidä minusta kiinni, mutta ole silti siinä vierelläni.
Antti Rintala
Päätoimittaja