Hevi saa hiljaisuudenkin kuulostamaan toisenlaiselta

Harva pitää virsikirjamme virsiä varsinaisesti kevyenä musiikkina. Mitä pitäisi odottaa, kun hevimessu lupaa raskaampaa menoa jumalanpalvelukseen? Marja Palo hevimessun tarjoavan uusia kokemuksia kirkossakävijälle.
”Messun osat ja sisältö ovat samat kuin tavallisessa ehtoollisjumalanpalveluksessa. Muoto on musiikin osalta erilainen – tutuista virsistä on tehty uudet, hevibändille soveltuvat sovitukset” hevimessubändin esilaulaja Marja Palo kertoo. 
”Uudet virsisovitukset on kuitenkin tehty messun osallistujaa ajatellen. Virsien kuuluu olla sellaisia, että kirkossakävijä tunnistaa ne, ja lauluun on helppo yhtyä.” Palo lupaa.
Hevimessu on Ylistarolainen ilmiö, joka syntyi viime vuosikymmenen loppupuolella kun raskaan musiikin aalto vyöryi kirkkoihin Helsingissä kehitetyn metallimessun myötä. Nyt yli kymmenen vuotias messubändi saapuu Nivalan Herättäjäjuhlille. Palo on ollut messubändissä alusta lähtien:
”Olimme ylistarolaisia seurakuntanuoria kun nuorisotyönohjaajamme ehdotti, että kokoaisimme messubändin, joka soittaisi raskaampaa musiikkia. Innostuimme ja haalimme soittotaitoisia paikkakuntalaisia nuoria mukaan soittamaan. Ensimmäisessä, silloin vielä Metallimessun nimellä vietetyssä messussa soitimme keväällä 2008 Ylihärmän kirkossa.”
Syvempää ystävyyttä, huonoa huumoria ja kahvinjuontia
Seurakuntanuoriajoista on jo kymmenen vuotta, mutta porukka on pysynyt suunnilleen samana. Bändissä soittaminen on joukkuelaji, mutta omien taitojen tarjoaminen yhteiseen musiikkiin edellyttää esiin astumista. 
”Se oli aluksi pelottavaakin. Itsensä likoon laittaminen altistaa arvostelulle ja kilpailulle.” 
Tiiviiksi hitsautuneessa porukassa bändiläiset tuntevat toistensa taidot ja vahvuudet. Silloin voidaan keskittyä yhteisen musiikin tekemiseen ja elämän jakamiseen.
”Tietysti ihmiset muuttuvat ja elämäntilanteet vaihtuvat mutta bändi on tullut tärkeäksi ja sillä on meille syvempi merkitys”
Palo kertoo, että asuinpaikasta ja elämäntilanteesta riippumatta bänditreeneihin on kokoonnuttu Ylistaron pappilaan. 
”Porukan lisäksi huono huumori ja kahvin suurkulutus ovat myös pysyneet samana. Muusikoina olemme onneksi kehittyneet ja hevimessun kokonaisuus on hioutunut. Kitaristimme Janne Karhusen tekemät uudet sovitukset ovat tosi upeita”, Palo kehuu.
Virsistä löytyy uusia puolia
Hevimessua vietetään Nivalan Herättäjäjuhlilla perjantai-iltana. Raskaan musiikin kuuntelijat ovat varmasti innoissaan, mutta uskaltaako kirkkoon tulla, vaikka olisi ennemminkin akustisen hissuttelun ystävä?
”Ei haittaa, vaikkei yleensä kuuntelisi heviä! Suosittelen silti, se on uudenlainen kokemus ja virsistä voi löytää uusia puolia. Hevimessussa näkee usein lapsiperheitä ja vanhempaakin väkeä. Moni on myös sanonut, että hevimusiikki tuo uudella tavalla esille messun hiljaisia osia ja puhetta. Kontrasti hevimusiikin ja hiljaisuuden välillä on vaikuttava!”
Palo osaa myös nimetä oman suosikkiosiaonsa hevimessusta:
”Ehtoollisen aikana laulettavat virret on hienoja ja niiden sovitukset mielestäni kaikista onnistuneimpia. Tykkään siitä, kun bändi soittaa keskellä ehtoolliselle virtaavaa ihmisjoukkoa.On kivaa moikkailla tuttuja ja koskettavaa nähdä, miten ohi kävelevät ihmiset laulavat mukana virsissä ehtoolliselle mennessään.”

 

Teksti: Suvi Korhonen, kuva: Juho Puhto.